Kurs na technika żywienia i usług gastronomicznych umożliwia zdobycie kompetencji w zakresie:

Klasyfikacji składników pokarmowych oraz określania ich źródła; wyjaśniania wpływu składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka; charakteryzowania przemian składników pokarmowych w organizmie człowieka; przestrzegania norm i zasad planowania żywienia; planowania posiłków oraz układania jadłospisów; przestrzegania zasad zamienności produktów; obliczania wartości energetycznych i odżywczych potraw; stosowania metod oceny sposobów żywienia; oceniania jadłospisów i podejmowania działań korygujących, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia; korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia; rozróżniania alternatywnych sposobów żywienia; rozróżniania zagrożeń zdrowotnych wynikających z nieracjonalnego żywienia; określania roli instytucji zajmujących się problematyką żywienia.

Program:

1. Składniki pokarmowe w racjonalnym żywieniu

– Znakowanie żywności.

– Dodatki do żywności.

– Podstawowe definicje żywnościowe.

– Charakterystyka białek, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin.

– Gospodarka wodna w organizmie.

– Głód pokarmowy.

– Trawienie składników odżywczych.

2. Zasady układania jadłospisów

– Normy żywienia w planowaniu żywienia.

– Planowanie żywienia w oparciu o normy wyżywienia.

– Normy spożycia.

– Rola posiłków.

– Zasady planowania jadłospisów.

– Krąg i piramida żywienia.

– Tabele wartości odżywczej.

– Wartość odżywcza produktów spożywczych.

– Charakterystyka grup produktów spożywczych.

– Zasady zamiany produktów.

– Gospodarka energetyczna organizmu.

– Ocena sposobu żywienia.

– Ocena jadłospisów.

– Komputerowe wspomaganie układanie jadłospisów.

– Wymagania sanitarno-higieniczne obowiązujące podczas sporządzania, przechowywania i ekspedycji potraw.

– Krytyczne punkty kontroli w procesie produkcyjnym zgodnie z zasadami systemu HACCP. Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej.

3. Trendy żywieniowe

– Alternatywne sposoby żywienia.

– Wegetarianizm.

– Zachowania i nawyki żywieniowe.

– Instytucje zajmujące się problematyką żywienia.

 

Dostępne terminy szkoleń:

Białystok – 16.02.2018 – 01.04.2019 | SZCZEGÓŁY

Nowe terminy zostaną podane wkrótce!

Cena: 588 zł

Płatność: bonami szkoleniowymi – załatwiamy wszelkie formalności z tym związane. W celu uzyskania informacji na temat możliwości uzyskania bonów szkoleniowych skontaktuj się z naszym konsultantem po numerem telefonu 570 570 050 lub napisz na adres e-mail: zawodowe@greenko.pl.